Avsnitt 8: Intervju med Filosofiprofessor Gary Steiner

gary

Svenska

Den filosofiska veganen presenterar en exklusiv intervju med filosofiprofessorn och abolitionistiska veganen Gary Steiner. Gary Steiner är professor vid Bucknell Universitet i Pennsylvania, USA. Han är en van talare, författare av flera publicerade artiklar och böcker. Genom  sitt värdefulla bidrag, har han öppnat upp ett nytt akademiskt fält för oss att förstå moralfilosofi i västvärldens historia, djurkritiska studier och relationen mellan djur-människa. I den engelska beskrivningen nedan finns det länkar till hans arbete och böcker som du kan köpa.

Trevlig lyssning!

In English

Den Filosofiska Veganen (The philosophical vegan) can as the first swedish abolitionist vegan podcast proudly present an exclusive interview with Philosophy Professor Gary Steiner. Professor Steiners work as a professor, author, speaker and abolitionist vegan advocate has profoundly changed the academic field in our understanding of moral philosophy, veganism as an imperative and how we critically examine the human-nonhuman relationship.

In this episode, we discuss Professor Steiners books and his work as a Professor in Philosophy at Bucknell University. We also examine The moral status of animals and (higher) cognitive abilities, ”Similliar minds theory”,  Sentience and the personhood of animals, Veganism as an imperative, The legacy of Jeremy Bentham, Peter Singer and Tom Regan – particulary the moral implications of Regans the ”Life boat scenario”, grassroots vegan education and the new book he and Professor Gary L. Francione is working on, and many more interesting topics.

Please read more about Gary Steiners work here you can also buy his books.

Gary Steiner speaking  at 2015, 1. World Vegan Summit  2. here

Professor Francione and Professor Steiner discuss various topics in Professor Franciones podcast ”animal rights commentary”.

Professor Gary L. Francione and Anna Charltons websites

Howdoigovegan.com and AbolitionistApproach.com

More resources and links

Some of the things we talked about was:

The six principles of the abolitionist approach to animal rights

Click here For further reading

Moral Schizophrenia:

Please read more about Moral schiophrenia in Professor Franciones book Introduction to animal rights- your child or the dog Chapter 1, 3, 4

Simmilar Minds Theory

Animal Rights – The Abolitionist Approach Page 99-105

Creative Non Violent Vegan Education

Easy and effective

Animal Rights The Abolitionist Approach Page 76-81

To Professor Steiner,

I want to express my deep appreciation to Professor Gary Steiner for taking the time of his busy schedule joining me as my guest.

Thank you for listening to my podcast. Enjoy.

The world is vegan if we want it! Världen är vegan om du vill att den ska vara det!