Avsnitt 4: Icke-våldslig, kreativ, vegansk utbildning. Kritik mot Singer och Bentham. Vad är filosofins kärna?

Det fjärde avsnittet är uppdelat i tre delar:

1. Tips på kreativ, ickevåldslig, vegansk utbildning i vardagen. 2. Kritik mot Utilitarism, Bentham och Singer. 3. Filosofins kärna: ställ kritiska frågor till dig själv.

Som ni har märkt så är jag förtjust i kortare avsnitt, om det inte är något riktigt intressant och relevant. Många vegan podcasts där ute har avsnitt på över en timme i varje avsnitt, jag kan inte tänka mig något tråkigare. Om det är en intervju, så är det en annan sak. Då behöver man längre tid.

Djurrättsteori är spännande och kul att diskutera. Men om man inte utövar sin djurrättsteori praktiskt i vardagen så är teorin inte speciellt meningsfull.

Min erfarenhet är att många veganer i djurrättsrörelsen inte är vana vid att läsa djurrättsteori. Detta måste vi ändra på!  Jag tycker till och med att de större organisationerna är direkt fientliga och tar en moralisk position mot läsning och kritiskt tänkande. De vill leverera ett färdigt paket eller koncept av idéer som domineras av historiska filosofer som Bentham.

Jag tror vi veganer behöver titta kritiskt på kampanjerna, reformerna och materialet som djurrättsorganisationerna, grupperna och föreningarna ger till oss. Det vill säga: information de delar på sociala medier, i flygblad, texter, intervjuer, länkar på deras hemsidor med mera, för att förstå vart de djurrättsteoretiska idéerna som de presenterar kommer ifrån. Vad står det i materialet? Nämner de ordet veganism? Har du tänkt på det?

Världen är vegan om du vill att den ska vara det!