Avsnitt 6: Uppsala Vegofest, Vegoforum, Gotlands Djurfristad och Ett år för djuren- moralisk relativism i ett nötskal?

 

Viktigt

Lyssna på disclaimern i början av podavsnittet.

I detta avsnitt har jag valt att granska, utforska, reflektera och kritisera fyra olika fenomen inom djurrättsrörelsen. Jag har valt att inte diskutera Djurrättsalliansens Vegomässa eller andra events på grund utav att det inte fanns tid. Men de exkluderas inte från att vara new welfarist. Som jag pratar om i podden så är alla organisationer och grupper i Sverige new welfarist.

Ingen av de förespråkar veganism som en moralisk baslinje.

Gary L. Francione utvecklade begreppet new welfarism i hans bok Rain Without Thunder – The Ideology Of The Animal Rights Movement. I kapitel 2, 3 och 4 s. 32-109 kan du läsa mer om det.

Vegofestgrupperorgs

Den ekologiska butiken ”Tantens Gröna Skafferi Och Garderob” har sedan starten för drygt 10 år sedan alltid sålt djurprodukter. Det är inte kontroversiellt, även om jag önskar att butiken skulle vara vegansk.

Min fråga? Skulle man kunna förvänta sig mer av den svenska djurrättsrörelsen när en av samarbetspartnerna säljer djurprodukter?

baraekologiskachips

Det ekologiska företaget ”bara ekologiskt” sålde chips med djurprodukter i på Uppsala Vegofest. Det stod öppet och tydligt på deras hemsida.

SMMI

Svensk mat och miljö-information är arrangör till ”Vegoforum” som stödjer och driver kampanjer om köttskatt och köttfria måndagar.

Gotlands Djurfristad tar hand om olika djur och har som mål att avskaffa allt djurförtryck, men säljer ull från deras får.

gdfetik

GDF-omull

Fråga? Kan Gotlands Djurfristad tänka sig att sälja och äta ägg om de tar hand om hönor? Vad är den moraliska skillnaden mellan ull och ägg?

Ett år för djuren är ett projekt där människor kan donera pengar för att aktivisten Martin Smedjeback ska jobba för djuren under ett år. På bilden under intervjuar Martin Smedjeback utilitaristen, djurskyddsförespråkaren och redukterianisten Peter Singer.

Singer

Martin Smedjeback, initiativtagaren för Ett år för djuren och en del av hans länkar. Hans moraliska position är väldigt problematisk.

EÅFR1

redcutoch joy

Melanie Joy som har utvecklat begreppet ”Beyond Carnism” och stödjer redukterianism, en idé om att man ska uppmana människor att minska sitt köttätande. Redukterianism tar avstånd från veganism som en moralisk baslinje. Läs mer om Carnism här.